€35.00
Uitgever: Lecturis (Eindhoven, NL), 2025
ISBN 978-94-6226-550-9
160 pagina’s, softcover, 160 mm x 240 mm
18 foto’s + teksten van Dick Wittenberg + essay van Marjan Slob.
Taal: Engelse en Nederlandse edities
Dertig jaar na de Rwandese genocide hebben overlevenden de moordenaars van hun dierbaren vergeven en zelfs vriendschappen gesloten. In slechts 100 dagen werden 800.000 mensen vermoord: —een dagelijks dodental hoger dan dat van de Holocaust. Daders waren vaak buren, met machetes en hamers, terwijl zij hun slachtoffers in de ogen keken. Na de genocide moesten de overlevenden, getekend door diepe littekens, en de daders, worstelend met schuld, samenleven in dezelfde gemeenschappen.
In 2005 lanceerde NGO CBS Rwanda een programma waarbij groepen van 10 tot 15 voormalige vijanden samenkwamen. Tot nu toe hebben ongeveer 150.000 deelnemers deelgenomen, waarbij voormalige daders vaak berouw tonen en om vergeving vragen. Velen onthullen de graven van de slachtoffers, zodat ze eindelijk een waardige begrafenis kunnen krijgen.
Begin 2024 brachten de bekroonde Nederlandse fotograaf Jan Banning en de gerenommeerde schrijver Dick Wittenberg een maand door met het fotograferen en interviewen van voormalige vijanden die verzoening vonden. Zij onthulden verhalen van zowel immens leed als verbluffende heling.
Het boek:
Bloedbanden: Verzoening na de genocide in Rwanda, bevat 18 fotografische dubbelportretten van overlevenden, samen met de daders die hen en hun dierbaren onvoorstelbaar leed aandeden—en die zij wisten te vergeven. Daarnaast deelt het boek hun verhalen en onderzoekt het de diepgaande betekenis van deze buitengewone getuigenis van menselijke veerkracht.
Verder draagt de voormalig ‘Denker des Vaderlands’ (2023–25) Marjan Slob een filosofisch essay van 3.000 woorden bij over de aard van vergeving.
Prijzen voor Bloedbanden
* 2025 ZEKE Award for Systemic Change, First-Place.
https://www.socialdocumentary..
* LensCulture Award (Critics’ Choice), 2024. Jury member Paolo Woods: “Bannings directe en formele portretten vertellen ons een verhaal dat nauwelijks te bevatten is: de verzoening tussen overlevenden en daders in Rwanda, dertig jaar na de genocide van 1994. De eenvoud van de beelden biedt toegang tot de complexiteit van het onderwerp, dwingt ons te kijken en opnieuw te kijken, terwijl we proberen te raden—zonder de bijschrift te lezen—wie het slachtoffer is en wie de dader. Dit werk confronteert ons met de diepere aard van het kwaad en uiteindelijk met de menselijke natuur zelf.”
* “Official Selection” in the International Photography Awards 2024. Jury member Arthur Ollman: “Verhalen zoals deze zijn urgenter dan ooit in een wereld en een samenleving die dringend behoefte hebben aan herstel en verzoening.”
* Aarize special award winner, 1st Place The Shape We’re In. Jury member Arthur Ollman: “De mensheid lijkt in staat oorlog, hongersnood en geweld van allerlei aard te creëren, om nog maar te zwijgen van plagen en pandemieën die vooral de armen treffen. En we creëren steeds armere bevolkingsgroepen terwijl een heel kleine groep schandalig walgelijk rijk wordt… Slachtoffers nemen toe, maar verzoening is uiterst zeldzaam. Dit is hoe die eruit ziet. Met dank aan één fotograaf.”
Tentoonstellingen van Bloedbanden:
* Bridge Gallery, Cambridge, MA (US), May 3 – June 7, 2025
* Photoville, New York, NY (US), June 7 – 22, 2025
* Cortona on the Move, Cortona (Italy), July 17 – Nov. 2, 2025
* Museum Hilversum, Hilversum (Netherlands), Dec. 13, 2025 – March 1, 2026
* La Ferme des Tilleuls, Lausanne (Switzerland), Sept. – Dec. 2026